Grafiikkaa

grafiikka, Sipilän pojat puimurilla

”Sipilän pojat puimurilla”. Kuivaneula, akvatinta 2007 Kuva-ala n. 14,5×17,5

Grafiikkaa pääsin kokeilemaan Tornion kuvataideseuran kurssilla vuonna 2007. Koulun ohjelmaan se ei mahtunut. ”Sipilän pojat” on mielestäni onnistunein grafiikan työni. Kuva perustuu vanhaan valokuvaan, jossa äidin isä Sulo on alhaalla vasemmalla seisova poika. Sipilä on vaarin äidin kotitalo Ratulan kylässä Elimäellä. Mummoni muiston mukaan vaari kärsi kovasti liian isoista hansikkaistaan. Kuvassa se ei näy, mutta kyllähän nuo aika kömpelöiltä työhön näyttävät. Jos vaari on valokuvassa rippikouluikäinen, niin sen täytyy olla jostain 20-luvun loppupuolelta. 

Kurssin jälkeen grafiikkaa en ole tehnyt. Paras anti kurssissa oli se, että nyt osaa arvostaa ja ymmärtää grafiikan töitä täysin toisella tavalla.

Marjamiehet syntyivät myös kurssilla. Laattojen syövytyksessä on käytetty pehmeäpohjalla oikeita mustikan ja puolukan lehtiä. Lapsena käytiin ahkerasti kesäisin marjassa. Metsässä ja luonnossa kuljeskelusta nautin edelleenkin. Se on suomalaisen oikea elementti. Yleisen kielitieteen jollain kurssilla Tampereen Yliopiston lehtori Urho Määttä kiinnitti meidän opiskelijoiden huomion yleiskielen tavallisiin ilmauksiin, jotka konkreettiseksi tilanteeksi kuviteltuina saattavat olla järjenvastaisia tai hupaisia. ”Marjassa” oleminen jäi mieleen. Lastenloruissa ja muissa kertomuksissa sanaleikit ovat aina kiehtoneet minua. Tätä teemaa aion laajentaa ja käyttää vielä jossain muissa töissä.

grafiikanlehti "Mustikassa"

”Mustikassa”. Kuivaneula, akvatinta 2007.

Sisarellani Sallalla oli tuollainen pyöreälierinen kesähattu, niin kuin tytöllä joka on päässyt mustikkaan. Minulla ainakin mustikassa oli pohjaton pieni emalinen muki, johon keräsin mustikkaa. – Omaan suuhun siis. Sittemmin ehkä olen kehittynyt paremmaksi kerääjäksi, mutta olen vielä kaukana siitä tasosta, millä vanhempani ovat. Puhumattakaan isovanhemmista… Mummon perheessä laitettiin ison vasun kanssa metsään eikä palaamista ollut, ennenkuin se oli täysi! 

grafiikanlehti "Marjamies menee puolukkaan"

”Marjamies menee puolukkaan”. Kuivaneula, akvatinta 2007.

Mainokset