Alkupiste

Mistä jokin käyttäytymismalli kopioituu? Luulisin, että taustalla on toistuva tilanne ja miten se kohdataan. Muutaman vuoden takaisen parisuhdeterapian aikana kysyin terapeutilta, voiko yksittäinen tapahtuma varhaislapsuudessa synnyttää jonkin mallin. Hän oli sitä mieltä, ettei voi ainakaan tarkoittamassani tapauksessa, jossa minulta murtui sääriluu. Parisuhdeterapia keskittyi lähinnä tuohon hetkeen ja miten siinä pärjäisimme. Kysymys painui unhoon, mutta pulpahti uudelleen tajuntaani. Unohdimme pohtia sitä, mitä tapahtui sen jälkeen ja millainen yleinen elämäntilanne oli!

Jalka murtui pian sen jälkeen kun olin oppinut kävelemään. Olin hoidossa isovanhempien luona ja kompastuin. Isovanhemmat eivät hoksanneet, että jalassa oli jotain enemmän vialla. Voin kuvitella heitä tyynnyttelemässä itkevää lasta. Ei mitään hätää, pieni pipi vain ja kaikkea sen tapaista. Vasta kun vanhempani tulivat seuraavana päivänä hakemaan minua ja valitukseni jatkui, niin he ymmärsivät viedä minut lääkäriin, joka totesi sääriluun murtuman. Jalka laitettiin paikalleen ja lastoitettiin. Terapeutille osoittamani kysymyksen takana oli ajatus, että tuon tapahtuman seurauksena minun on vaikea ilmaista pahaa oloa. Sehän on hyödytöntä, kun kukaan ei kuitenkaan kuuntele. Tämän mallin alkuperä lienee kuitenkin yleisessä kulttuurissa.

Ratkaisevampaa ehkä on, mitä tapahtui sen jälkeen. Lastassa olevan jalan kanssa ei voinut kävellä. Olin varmaan jo aika painava paketti äidin kannettavaksi ja hänellä oli sisareni, ruuan laittaminen ja muut kotityöt hoidettavana. Pääsin isän syliin, ainakin valokuvista päätellen ja pitkäksi aikaa. Isä teki reissuhommia ja aloitteli opiskelua. Hän oli todennäköisesti paljon pois eivätkä tuohon aikaan isät muutenkaan ehkä hellineet poikia ylen määrin sylissä. Mahtoi olla ruhtinaallista olla kannettavana kuin Kiinan keisari, mutta ennen kaikkea pääsin kiinteään läheiseen kosketukseen isän kanssa. Uudelleen kävelemään opettelu viivästyi jalan parannuttua. Onko se hämmästyttävää?

Hankkiutumalla tarpeeksi suuriin vaikeuksiin pääsee lopulta kaipaamansa ihmisen syliin. Parisuhteissani olen sitten hankkiutunut pieniin ja suuriin vaikeuksiin ja pieni poika minussa on ihmetellyt, miksei minua otetakaan syliin kannettavaksi. Miksi myös ihastun sellaisiin kumppaneihin, jotka eivät usein ole valmiita jakamaan aikaansa minulle? Mitä torjuvammin joku suhtautuu, sitä kiihkeämmin haluan yhteyteen juuri tuon henkilön kanssa. Ja miten pelottavaa sen yhteyden menettäminen on!

Jos joku tällainen henkilö ihastuu vastavuoroisesti minuun ja alamme seurustella, niin väistämättä olemme ongelmissa. Yhteyden kadottamisen pelossa pyrin niin kiinteästi ja omat tarpeeni laiminlyöden olemaan yhdessä tuon kumppanin kanssa, että lopulta suhde muodostuu tukahduttavaksi vankilaksi molemmille osapuolille. Tietenkin myös kumppani tuo parisuhteemme näyttämölle omat haavansa, jotka odottavat tulla korjatuksi.

Tapahtumat ja taustat ovat ainakin totta. Jos seuraukset ovat edes pohdinnan suuntaisia, niin on vapauttavaa ymmärtää, etteivät ne ole kenenkään syytä, vaan silkkaa sattumaa. Elämä on sarja sattumanvaraisia tapahtumia. Niillä ei ole mitään salattua erityistä tarkoitusta. Eteemme avautuu erilaisia tilanteita ja ne jättävät meihin jälkensä. Käsittääkseni lapsiin jälki jää helpommin pysyväksi ohjelmoinniksi, käyttäytymismalliksi. Taistelu tuota ohjelmointia vastaan on hyödytöntä, mutta sen ymmärtäminen auttaa meitä suhtautumaan tunteisiin mielen tuotteina. Niillä voi olla vain vähän yhteyttä käsillä olevaan hetkeen.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Tänään ajattelin Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s