Taidetta käsillä ilman päätä

Eräänä runsaslumisena talvena 1970-luvun loppupuolella kouvolalaisen lähiön omakotitalon katolta roikkuivat leveät lumikielekkeet. Lumi roikkui siinä määrin sitkeästi ja pitkällä räystään yli, että keskipäivälläkin keittiön hämärä muistutti illan valoa. Ei auttanut muu kuin pitää valoja päällä. Onneksi öljykriisi oli ohi. Odotettu kielekkeiden putoaminen tapahtui suojasäällä, jota seurasi pitkä pakkasjakso. Pakkasella lumiukkojen tai lumilinnojen tekeminen on tunnetusti hankalaa, miltei mahdotonta. Katon lumikuorma oli pudotessaan murtunut tasalaatuisiksi lumipalkeiksi, joita talon lapset keksivät käyttää rakennusmateriaalina lumilinnalle.

Linnasta tuli erityisen hieno. Isä joutui selittämään ohikulkijoille, mistä tässä lumiperformanssissa oli kyse. Täytyy muistaa, että kyseessä oli sinänsä värikäs 70-luku, jolloin performansseista ei oltu kuultu Suomessa, tai ainakaan Kymenlaaksossa. Isää nolotti. Lapsien mielestä kattolumipalkit olivat kreikkalaisen tai roomalaisen rakennustaiteen pylväitä, joita he olivat nähneet viisiosaisessa Focus-tietokirjasarjassa. Viides osa taisi tosin olla hakemisto. Lapset eivät ymmärtäneet, mikä tarkoitus on sellaisella osalla, jossa ei ole kuvia. Lumilinna oli mahtava Colosseum, ennennäkemätön rakennustaiteen luomus. Ennennäkemätön se oli ainakin sillä pihalla.

IMG_20150830_120107

Kuvataiteen tekijänä jäänen taiteen marginaaliin sen kentän keskiöstä, ehkä jonnekin kauas sen taakse. Siellä on turvallista puuhastella mitä huvittaa. Päätin seuraavassa maalauksessa tehdä pohjustuksen väärin päin. Kiinnitän kankaan ensin kiilapuina toimivan vanhan keittiön kaapin ovenraamin päälle, mutta sitten siirrän sen sisäpuolelle kun maalaus on valmis. Maalausta katsellaan kaapista sisältä käsin. Väliin jää rikkoutunut oven lasi. Kuva-aihe on käsi edellisen maalauksen innoittamana. Teos on käsisarjan toinen maalaus. Tämä on kolmen maalauksen sarja pöytäliinalle. Juuri siihen määrään pöytäliinasta riittää maalauspohjia. Materiaalin saatavuus määrittelee taiteen rajat lumilinnoissa ja maalauksissa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Luonnospäiväkirja, Oma taide Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s