Nappi suoritus

Positiiviset ry sai tunnustuspalkinnon vaikuttavasta toiminnasta tasavertaisuuden, seksuaalisten oikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumisen hyväksi. Huomionanto tuli Transforces-ryhmältä. Ryhmä toimii sukupuolen moninaisuuden ja transasian puolesta. Heidän tavoitteinaan on näkyvyys transihmisille ja hyvinvoinnin lisääminen sitä kautta. Olin vastaanottamassa Annu Kemppaisen johtamaa vierailijajoukkoa yhdistyksen tiloissa Malminkadulla. Maru Hietala piti tiistaikahvilaan osallistujille kauniin puheen, jossa hän mainitsi sen lämmön, joka Positiiviset ry:n toimintaan osallistujista säteilee. Konkreettinen palkinto oli Break the box -teos, läpinäkyvä laatikko, jonka kylkeen liitetyn ohjeen mukaan voi avata, kun onni sattuu kohdalle. Laatikossa oli erilaisia miehille ja naisille tarkoitettuja kondomeja ja liukuvoiteita.

Transforces’n laatikko toi mieleen omat laatikkoni. Yhdistyksen nimissä vastaanottamani laatikko oli käsitetaidetta parhaimmillaan ja samalla se sisälsi käyttökelpoista tavaraa. Kuka uskaltaa avata sen ensimmäisenä? Transforces on vakavalla asialla, mutta toteuttaa missiotaan leikkimielellä. Toiselle palkitsemalleen taholle he olivat tehneet ”in case of celebrity” –laatikon, joka sisälsi kaikenlaista juhlatarviketta. Leikkimielisyys inspiroi minua kaivamaan maalit ja pensselit esiin. Päätin jatkaa siitä mihin olin taiteiluissani viime vuonna jäänyt: nappien yhdistämiseen maalaukseen.

Näin mielessäni kuvan nappien pulppuavasta lähteestä tai niiden muodostamasta pyrstötähdestä. Sopivat kiilapuut pohjaa varten olivat vaatehuoneessa. Kaikki kankaat olivat liian pieniä. En halunnut ostaa mitään. Mikä neuvoksi? Mitä kotona tehdään juhliin valmistautuessa? Levitetään liina pöydälle. Pohjakankaat ovat pellavaa ja minulla on Venäjältä tuotuja pellavakankaisia pöytäliinoja. Hetken emmittyäni päätin, että kokeilu kannattaa. Liina tulee otetuksi kaapista noin kerran viidessä vuodessa. Isoon pöytään se on liian pieni: hyvin joutaa maalausalustaksi.

Vaihtoehtomateriaalia käyttäessä kannattaa muistaa, että se käyttäytyy toisin kuin maalauspohjaksi tarkoitetut kankaat. Kankaan kudos on paljon harvempaa ja gesso tunkee kankaan läpi. Pohjustusaineesta kostuessaan se myös venyy enemmän kuin tavallinen maalauskangas. Tuin pohjan ”oikean” maalauskankaan suikaleella. Pohjustuksen kuivaessa kävin kahvilla ystävieni kanssa. Esitin epäilyni kankaan suoristumisesta. He lohduttivat minua, että jos kangas jää löysäksi, se on fläpfläp-taidetta. Vastustelin, että löysän kankaan käyttäminen ei ehkä ole ihan uusi juttu. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että voin määritellä sen halutessani fläpfläpiksi, tai miksi tahansa.

Transforcen jäsenet puhuivat kahvipöytäkeskustelussa sukupuolten määrittelystä. Jos käsitys siitä, millainen mies tai nainen on, olisi väljempi, niin kaikilla ihmisillä olisi huomattavasti helpompi olla. Kenenkään miehisyyttä ei voisi loukata, jos sellaista tiukkaa määritelmää ei  olisi, mikä tekee ihmisestä miehen (tai naisen). Transforces inspiroi olemaan rohkea ja vapaa siinä äärettömässä avaruudessa joka on kotimme. Väljyys ja määrittelemättömyys tarkoittaa myös ihmettelyä sen edessä, mitä tämä kaikki oleminen ja oleva on. Miltä se tuntuu ja miten sitä voi kuvailla taiteen avulla? Juuri nyt ei kai millään muulla tavalla kuin nappikollaasilla vologdalaiselle pöytäliinakankaalle.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Luonnospäiväkirja, Oma taide Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s