Tervetuloa


För tusende gången
står jag där
och mumlar mitt:
man måste ändå
man måste ändå tro
man måste ändå våga älska.

Märta Tikkanen

Viime viikkojen kokemuksia on vaikea kuvailla sanoin. Onko se merkki siitä, että juuri niitä on syytä pohtia ja muotoilla ne sanoiksi? Vai onko parempi tuntea, kuin yrittää ajatella, mitä tuntee? Kuulla ja nähdä eikä ajatella mitä kuulee tai näkee. Sanat ovat yritys kertoa tuntemuksistaan toiselle. Toista tietä ei ole. Yksi mielessä pyörinyt sana on menetys ja siihen liittyvä suru. Suhde ei kehittynytkään sellaiseen suuntaan kuin kuvittelin. Toinen ystävä taas lähti ulkomaille lopullisesti. Pitkään ulkomailla asuneena tiedän, mitä tarkoittavat sanat ”pidetään sitten yhteyttä”.

Ennen kohtalokasta kaatumista ja lonkkamurtumaa isoäiti kaatui päistikkaa pari vuotta sitten, kun hän nousi liian nopeasti sohvalta avaamaan ovea. Tuolloin hän selvisi ihmeen kaupalla hurjilla mustelmilla. Naama oli kuin kapakkatappelun jäljiltä, niin hän itse kuvaili. Käydessämme katsomassa häntä sairaalassa, hän sanoi, että oli päättänyt olla itkemättä. Mitä turhia, hän on jo niin vanha. Kuitenkin hän kertoi itkeneensä. On lohdullista ajatella, että myötätunnon määrä itseään kohtaan ei vähene, vaikka elämänkokemusta olisi kertynyt lähemmäs sata vuotta.

Nokian näyttelystä ei myyty ainuttakaan työtä. Se oli odotettavaa, kun näyttelypaikkana on alakoulu. Silti se on pettymys taiteilijalle, siitä huolimatta, että kuvataide on ollut taka-alalla tekemisissäni. Kukaan ei halua teoksia – eli ”minua”: se tuntuu torjunnalta. Lapset olivat opettajien mukaan hipelöineet uteliaana ”Maa”-työn harjapintaa. Joku toinen oli pettynyt vesimaalaukseen, kun oli huomannut maalauspohjan laskostuksen ensin ihailtuaan kolmiulotteisuuden vaikutelmaa. En voi kontrolloida katsojien reaktioita töihini. Eikö se ole vapauttavaa? Onko ostaminen tai omistamisen halu se ajatus, jota minä kaipaan? Ajattelevana olentona minä kaipaan vapautta.

Selviytymisoppaissa puhutaan usein hyväksymisen tärkeydestä. Vaikeita asioita kohdatessa on tärkeää tunnustaa tosiasiat, mitä on tapahtunut. Muuten asian käsittelyssä on vaikea päästä eteenpäin. Silti hyväksymisessä on jokin pakon sävy. Se että ”pitää hyväksyä”. Mieluummin puhuisin, mukaillen Rumin ajatuksia tervetulleeksi toivottamisesta. Jokainen elämäntapahtuma ja tunne on tervetullut vieras minun elämääni. Jotkut niistä ovat vanhoja tuttuja: ”ai tuolta toi pettymys taas tulee”. Toiset ovat uusia vieraita ja pistävät koko talon sekaisin. Ehkä ne vievät kaiken mennessään, mutta putsaavat kotiini tilaa  jollekin uudelle paljon paremmalle, mistä minulla ei ole aavistustakaan.

Käytyäni puhumassa SPR:n seksuaaliterveyskoulutuksessa epäilin puheenvuoroni jälkeen, että olin puhunut liian assosiatiivisesti. Vasta illalla kotona muistin, että joku osallistujista tuli halaamaan minua tunnin jälkeen. En tiedä, halusiko hän osoittaa myötätuntua kokemuksiani kohtaan vai oliko halaus kiitos puheenvuorostani. Jokin hänen sisässään oli liikahtanut enkä voi epäillä ettei jokin yhteys koulutukseen osallistujiin olisi syntynyt. Vuosi sitten hain aineenopettajakoulutukseen. Tuolloin en saanut opiskelupaikkaa, mutta en arvannut mitä ja kenelle tulisin opettamaan lähemmässä tulevaisuudessa. Tällä viikolla on uusi hakuhaastattelu.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Oma taide, Päiväkirja Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s