Stigmafuulia

Blogi on saanut levätä monta kuukautta. Samoin on käynyt maalaamisen. Pinnan alla kypsyy jotain. Ehkä se tulee ulos maalauksina tai kirjoituksena. Edellisten suhteen en tiedä, mutta sen tiedän, että postauksissa en voi enää ohittaa hiviä. Kevät ja alkukesä on mennyt vertaistukitoiminnan piirissä. Kohtaamani ihmiset ja kuulemani kokemukset ovat saaneet ajatukseni kulkemaan uuteen suuntaan.

Aiemmin olin päättänyt, että en aiheuttaisi turhaa huolta vanhemmilleni kertomalla positiivisuudesta. Riittää kun muutama paras ystävä tietää. Minähän voin ihan hyvin. Ihmisen osa ei valitettavasti ole vältellä aiheuttamasta huolta läheisilleen. Minun vointiani eivät määrittele pelkästään auttajasolujen määrä ja virusarvot. Vaikka edelliset olisivat kuinka normaalilla tasolla ja jälkimmäinen mittaamattomissa, niin kertomattomuus aiheuttaa pahoinvointia ja erottaa minut niistä ihmisistä, joiden kanssa haluan olla läheisimmässä suhteessa.

Mikä hiv-positiivisuudesta kertomisen tekee niin vaikeaa? Perimmäisenä taustalla on varmasti hylkäämisen pelko. Olisiko sellaiseen pelkoon aihetta jos krooninen sairaus olisi vaikka diabetes? Hiviin liittyvän stigman erityislaatu lienee sen tarttumistavassa seksin kautta. Mutta eikö meillä kaikilla ole ollut joskus seksiä? Jokainen lapsi on syntynyt suojaamattoman seksin seurauksena. Kesäleirillä ymmärrykseeni meni vihdoin se tosiasia, että hiv-positiivisissa on mitä erilaisimpia ihmisiä. Kenellä tahansa voi olla hiv.

Jokaisen sairaus on tietysti oma asia ja siitä muille tiedon jakaminen on myös jokaisen oma asia. Kertomattomuus voi kuitenkin aiheuttaa pahan olon ja eristää muista. ”Järkisyiden” pohdinta, kuten se että tuleva mahdollinen työnantaja saattaisi kavahtaa hiviä, johtaa väistämättä kysymykseen, että haluaisinko olla sellaisen pelokkaan ja epäreilun työnantajan palveluksessa? Haavoittuvuuden esiintuominen tekee vahvaksi. Sen olen jo vertaistukitoiminnassa huomannut ja se lähentää ihmisiä eikä suinkaan erota heitä toisistaan. Käsi kädessä kuljemme yhdessä juhlien elämän ihmettä. Riippumatta siitä millaisia sairauksia minulla on, minussa ja jokaisessa meistä on syvempi ja loukkaamaton osa, joka haluaa tulla esiin kaikkine pelkoineen, puutteineen ja sairauksineen.

Kampin kappelin pappi Nanna Helaakoski aloitti joulukuisen Maailman aids-päivän hartauden sanoilla, että hän haluaa heti aluksi oikaista yhden väärinkäsityksen: mikään, ei mikään sairaus tee yhtäkään ihmistä vähempiarvoiseksi Jumalan silmissä. Nämä sanat mielessäni olen kulkenut reilu puoli vuotta ja ihmetellyt: mitä minä oikeastaan pelkään?

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Päiväkirja Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Stigmafuulia

 1. Hieno kirjoitus. Kiitos rohkeudestasi!

 2. Tanjan kino sanoo:

  Hieno kirjoitus.
  Ja kiitos, että annoit vinkin! Olinkin entuudestaan vain Venäjä-blogisi tilaaja.

 3. Eemeli M sanoo:

  Hei
  tämä ao. sanoma on oikea pelastus ! Olen etsinyt lohduttomasti hengellistä armoa itsesyytöksiä vastaan. Kiitos sinulle viestistä.

  ”Kampin kappelin pappi Nanna Helaakoski aloitti joulukuisen Maailman aids-päivän hartauden sanoilla, että hän haluaa heti aluksi oikaista yhden väärinkäsityksen: mikään, ei mikään sairaus tee yhtäkään ihmistä vähempiarvoiseksi Jumalan silmissä. Nämä sanat mielessäni olen kulkenut reilu puoli vuotta ja ihmetellyt: mitä minä oikeastaan pelkään?”

  • Koin nuo sanat myös äärimmäisen lohdullisina. Samalla ihmettelen yhä, miten huolimatta uskontomme sanoman armollisuudesta onnistumme olemaan niin armottomia itseämme kohtaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s