Jäätävä vuodenvaihde

Vaihtuuko vuosi vain toisten kädellisten seurassa? Tuntuu, kuin vuosi 2013 jatkuisi yhä. Kun johonkin täytyy merkitä päivämäärä, käsi yrittää väkisin kirjoittaa numeron 13. Tinoilla, perunasalaatilla ja nakeilla olisi paaluttanut vuoden alkamisen. Nielen kiukaalla paistetun makkaran melkein pureskelematta, sillä järveltä puhaltaa terassille kylmä tuuli. Ulkotulipata rätisee ja loimottaa varjoja saunan seinään. Kotkanselän vastaranta välkähtelee raketeista kuin ukkosella. Ulkotulen piirin ulottumattomissa pimeys on tiheää.

Tällaista ei sentään usein koe. Kivijärvelle pääsi ajamaan uutena vuotena pihaan asti. Vain kapeat salmet ovat jäässä. Lounaistuuli on painanut kaikki selän irtojäät rantaan. Isommat lohkareet kumisevat sointuisasti, pienemmät helisevät kuin sata hulluksi tullutta tuulikannelta. Välillä tuntuu, kuin joku puhuisi. Päivällä niille voi jutella, mutta pimeässä kertomukset kuulostavat kolkoilta ja pahaenteisiltä. Parempi olla saunan terassilla ihan hiljaa. Katsella tulipadan liekkiin ja vastarannan ilotulitukseen. Mitä maan ja veden rajatilassa tapahtuu, siitä juuri nyt on parempi olla tietämättä mitään.

Uudenvuodenpäivänä käyn harava kädessä taistoon rantaan kasautuvaa lehtivallia vastaan. Jos jättää lehdet aloilleen, niin järven jää työntää ne hiekan sekaan ja keväällä rannan putsaaminen on rankka työ. Kerran oli käynyt niin. Kääntyisi nyt tuuli ja veisi lehdet ja jääsohjon hiiteen. Aallot ovat hakanneet jäälohkareet yön aikana pirstaleiksi. Kalkatus on muuttunut helinäksi. Siitä saitte! Mutta lehtien ja jääsohjon sekaista vallia on raskasta siirrellä.

Antaisit olla, luonto hoitaa hommat. Ihminen sille mitään voi. Anna periksi. Ja sitten kasvaa rantahiekka läpitunkematonta lepikkoa! Olihan vaarikin kaivanut ojaa Metsäkulmalla sodanjälkeisenä uudenvuoden päivänä. Mitenhän Eevi oli antanut Sulon tehdä töitä pyhäpäivänä? Radiossa sanottiin, että uuden vuoden viettäminen on uusi perinne. Nyt siihen liittyy hietikon haravoiminen neulanpistävässä lumisateessa. Ehkä Sulo oli ärähtänyt, ettei rintamallakaan ollut pyhä- ja arkipäiviä. Harava käteen vie.

Nelituntiseen päivään syntyy rutiini: aamun valjetessa tuvan lämpimäksi saaminen ja ennen hämärää saunaveden kantaminen ja padan lämmittäminen. Saunan lämmittäminen käy pimeässäkin, mutta jäälauttojen takia vedenkanto on haasteellista. Rannassa jalka luiskahtaa niitten päältä. Täytyy nousta pyykkikivelle, ettei sankoon tule lohkareita. Kun meitä ei enää ole, niin kukaan ei tiedä, että laakean kiven nimi on Pyykkikivi. Elleivät sitten taas jonkun pienet jalat pompi mattojen päällä, purista niitä valumavedestä kuiviksi. Mutta nykyään mäntysuopaisen huuhteluveden järveen päästäminen on moraalitonta. Nykyihmisen elämä on niin vaikeaa. Kylmien puiden sytyttäminen padan alle saa hikikarpalot nousemaan otsaan.

Seuraavana aamuna naapuri on ilmestynyt saareensa. Vene on kadonnut rannasta ja myöhemmin hän näkyy laskevan pyydyksiä. Käsi nousee tervehdykseen, hyvää uutta vuotta! Tervehdys jää puoliväliin, ehkä hän haluaa olla vain rauhassa. Ärisen lehtikasalle, joka on yön aikana jähmettynyt yhdeksi keoksi. Alkaa naurattaa, hullun hommaa. Päätän lämmittää vielä saunan, sitten aamulla lähden nyt kun naapuri hoitaa puheet jäälauttojen ja korpin kanssa. Ei täällä kahta ukkoa kaivata. Vuosi 2014 saa alkaa.

Kivelle kipuamisessa tuli kiire itselaukaisijan sallimassa kymmenessä sekunnissa

Kivelle kapuamisessa tuli kiire itselaukaisijan kymmenessä sekunnissa, lavastettu vedenhakutilanne on todellista ripeämpi ja uhkarohkeampi.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Päiväkirja Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s