Taiteen kommunikatiivisuudesta

Nykyään ihmisiltä edellytetään elinaikaista oppimista ja ammattiurissa siirtymistä alalta toiselle. Oma opintopolkuni näyttää hypähtelevän vailla selkeää suuntaa. Tämä on kuitenkin aivan näennäistä. Opetuksen ja oppimisen perusteet -kurssilla professori Hannele Niemen luennot saivat minut näkemään ilmeisen yhteyden kielitieteen, kuvataiteen ja kasvatustieteen välillä: kommunikaation! Luetteloon voisi lisätä tietysti kirjallisuuden sivuaineena ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, yhden vieraan kielen pääaineena (minun tapauksessani venäjän).

Kieli ja kirjallisuus ovat välineitä, kielitiede tutkii taas rakennetta. Koska blogini käsittelee ensisijaisesti kuvataidetta, niin otan sen kommunikatiivisuuden tarkempaan tarkasteluun. Halusimme tai emme, niin taidetta tehdessämme ja ymmärtäessämme olemme osallisia jonkinlaisessa kommunikatiivisessa prosessissa. Näin tapahtuu riippumatta siitä teemmekö luovaa työtämme joukossa vai yksin. Taide(teos) ei voi riippua tyhjän päällä: se sisältää aina viittauksia ja lainauksia aiempaan perinteeseen. Intertekstuaalisuudesta puhuttiin tietysti jo ensimmäisten opintojeni aikana 80-luvun lopussa. Silloin se taisi olla muoti-ilmiö humanististen tieteiden valtavirrassa.

Voisi tietysti puhua myös taiteen viestistä, mutta se rajaa mielestäni näkökulman liian suppeaksi viestijän ja viestin vastaanottajan väliselle akselille. Yksittäinen taideteoskin on kudelma inhimillisen kommunikaation verkostossa. Viimeaikaiset plagiointisyytteet tuntuvat tässä valossa kohtuuttomilta. Ei ole olemassa aiemmista töistä tai teoksista irrallaan olevia jonkun suunnittelijan tai taiteilijan tekemiä kuvia tai tekstuureja. Tietysti voidaan keskustella siitä, millainen taiteilijan uusi panos ja soveltamisen aste edeltävään teokseen täytyy olla, ettei uusi työ ole yksinkertaisesti toisinto? Se on veteen piirretty viiva eikä kuulu tähän pohdintaan.

Jos oppimisprosessin yhtenä perustavaa laatua olevana tekijänä näkee jakamisen, niin tässä tullaan myös taiteen ydinalueelle. Mitä on jakaminen? – Kommentointia, ajatusten ja ideoiden antamista, täydentämistä, yhdessä tekemistä ja yhdessä arviointia. Nämä luetellut asiat ovat suoraan Hannele Niemen luentokalvosta. Taideteos viestii jostakin. Näin se tekee jopa ankarimmassa informalistisessa teoksessa: tuolloin viesti on jälki maalaamisesta toimintona.

Taiteen perustavaa laatua oleva luonne ja tehtävä on sosiokulttuurinen. Se on yksi maailman jäsentämisen väline, kielen kaltainen siinä mielessä, ettei sille ole nimettävissä ketään yksittäistä tekijää. Vanhimmat luolamaalaukset ovat 30000 vuoden takaa. Ihminen on tehnyt taidetta vuosituhansia ennen kirjoitetun kulttuurin ja viestinnän keksimistä ja leviämistä. Taide on väline jolla jaamme tietoa ja ymmärrystä maailmasta. Šamanistisissa kulttuureissa sillä ehkä vielä pyritään vaikuttamaan todellisuuteen.

Palaan henkilökohtaiselle tasolle, josta lähdin: toiminnallisesti ei ole eroa sillä, opetanko venäjää, maalaanko kuvataidetta ja asetan teokset esille näyttelyissä vai kirjoitanko blogia. Kaikissa on kyse samasta kommunikatiivisesta toiminnasta. Tulokulma on vain erilainen. Käänteisesti kaikissa näissä toiminnoissa myös ja itse asiassa juuri minä itse opin tuntemaan maailmaa sen kommunikaatioprosessin kautta, jonka keskiössä olen silloin kun itse opetan tai luon, jolloin konstruoin jotain aiemman tradition jatkeeksi.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Filosofia, Tänään ajattelin Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s