Siipien havinaa

Hän levittää siipisulkansa ylitsesi,
ja sinä olet turvassa hänen siipiensä alla. Ps 91

Viimeaikaiset kirjoitukseni ilmentävät puserrusta elämäntilanteen luoman siivilän läpi uuteen vaiheeseen ja kypsymistä ihmisenä. Ne antavat myös harhaanjohtavan mielikuvan siitä, että otsa rypyssä pohtisin herkeämättä eksistentiaalisia kysymyksiä. Vallitseva henkinen olotila on oikeastaan juuri päinvastainen. Mieli on suuntautunut ympäristöön ja oppimiseen. Kahden ensimmäisen opintojakson aikana olen tuntenut sellaista oppimisen riemua, jota en aiemmin muista kokeneeni.

Maalaaminen on jäänyt sivuun koska luova energia suuntautuu oppimiseen ja opintoihin liittyviin kirjallisiin tehtäviin. Kuvan tekemisen tarve heräsi kuitenkin sunnuntaisella galleriakierroksella, johon ystäväni houkutteli minut. Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa Hietalahdenrannassa näytteillä olevat Ritva Määttänen-Valkaman maalaukset vaikuttivat rohkeilla väreillään ja vedoillaan Määttänen-Valkama maalauksia. Samanaikaisesti maalaukset kuitenkin ovat ilmavia ja keveitä. Näiden töiden valossa näin pari kuukautta sitten aloittamani lintumaalauksen jatkon uudessa valossa. Se voisi olla melkein valmis: taustan voi jättää myös maalaamatta.

Olen pysähtynyt tähän vaiheeseen osaamatta päättää mihin suuntaan jatkaa. Joku oli jättänyt maalauksen kiilapuina toimivan rikkoutuneen peilin kellarin käytävään. Maalauksen työnimi on tämän vuoksi Heijastus. Harmitti, kun ehdin poistaa kaikki särölle menneet peilin osat, ennen kuin tajusin, että ne olisivat voineet olla osa kuvaa. Maalasin peilin osat takaisin oikeaan laitaan. Jos pingottaa kankaan tämäntyyppiseen kiilapuukehykseen, kannattaa varmistaa, että kehys pitää muotonsa. Tässä tapauksessa kuivuessaan kangas veti keskiosia aavistuksen verran kaarelle.

Huomasin vasta tämän työn kanssa, että moni maalauksistani kuvaa siipiä tai lentoa. Näyttelytöiden Radienaimo ja Rotaimo -maalauksissa ajatus oli kuvata myyttistä lintua, joka kantaa sielua tai ylipäänsä sen matkaa. Molemman maalauksen kuvaan pääsi yksi siipi, samoin kuin Lento-maalauksessa parin vuoden takaa. Sen olin jo unohtanut, kun olen varastoinut sen vaatehuoneen nurkkaan. Uusin lintu on päässyt kuvaan jo kokonaisuudessaan. Lintu näyttää toistaiseksi vihaiselta. Olkoon se sitten osoitus siitä vakavamielisyydestä. Muuten se näyttää vakaasti kannattelevan itseään siivillään. Valmis maalaus 2014 galleriassa.

Maalauksen ensimmäinen vaihe hahmottelun jälkeen. Kangas pingotettu peilin kehykseen, 160 x 40 cm.

Maalauksen ensimmäinen vaihe hahmottelun jälkeen. Kangas pingotettu peilin kehykseen, 160 x 40 cm.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Oma taide, Päiväkirja Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s