Ora et labora

Merete Mazzarellan kirja Ainoat todelliset asiat sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että tärkeät ja syvälliset asiat eivät ole välttämättä vakavia. Kirjallisuudentutkija vie lämpimällä huumorilla lukijan lähelle omaa elämäänsä ja havaintojaan. Kirjailijan elämän nykyhetki on vahvasti läsnä. Sen kautta hän tarkastelee menneisyyttä aina lapsuuden hetkiin saakka. Suomenkielisen pokkaripainoksen takakannen lupaus sivistävästä ja ajatuksia herättävästä keskustelutuokiosta täyttyy. Kirja tekee minut uteliaaksi, ei niinkään kirjailijan persoonasta, kuin maailmasta itsestään: niistä havainnon kohteista, joita Mazzarella käsittelee.

Ainoat todelliset asiat ovat työ ja rakkaus, ei välttämättä tässä järjestyksessä. Kirjailija kertoo, että yllättävää kyllä, ajatuksen on esittänyt niin Marilyn Monroe kuin Sigmund Freudkin. Mazzarella huomauttaa, että hänellä on ollut onni saada tehdä sellaista työtä, jonka hän kokee mielekkääksi. Mazzarella lainaa toisessa yhteydessä Epikurosta: ”koskaan ei ole liian nuori eikä liian vanha voidakseen kokea onnea. Joka iässä on yhtä hyvä omistautua sielun hyvinvoinnille. Jos väittää, ettei vielä ole tullut aika keskittyä siihen tai että on jo liian myöhäistä, on kuin väittäisi, ettei vielä ole onnellisuuden aika tai että on jo liian myöhäistä.”

Lainaan sanat kannustimeksi itselleni. Kirjoittaminen ja maalaaminen on merkinnyt minulle sisäistä pohdintaa. Toisaalta ne ovat työtä, jonka koen mielekkääksi ja todelliseksi, vaikken niistä palkkaa ole saanutkaan. On tullut aika kääntää katse sisältä ulospäin. Kun ajatus siitä, mitä haluan tehdä, kirkastuu, samalla vaatimustaso kohoaa. Työn merkitykseksi ei riitä enää tulonhankkiminen eikä edes itseilmaisu. Elämä ei ole mikään egoprojekti vaan toimimista yhdessä muiden kanssa ja muiden hyväksi soveltaen niitä arvoja, jotka koen tärkeiksi. Työ olkoon miellyttävän välttämättömyyden täyttämistä.

Yksi asia jäi askarruttamaan lukukokemuksen jälkeen. Mitä kuuluu Mereten uudelle elämälle ja parisuhteelle nyt? Siitä olen hieman huolestunut, kun hän tuntuu pitävän uudessa rakkaussuhteessaan yhteisymmärryksen annettuna ja jotenkin automaattisena. Toivottavasti olen väärässä. Ehkä hän ei kerro kaikkea tai sitten varttuneena rakastuessaan on henkisesti niin valmis, ettei valtataistelulle ja muulle rakkautta tukahduttavalle ole enää tilaa. Kirjailija ja filosofi kommunikoivat puhtaasti ja suoraan toistensa sydämiin.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Tänään ajattelin, Virtaa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s