Pesäpäivistä hevonaskel tapaninpäivään

Kalevalainen laatikko
Kalevalainen laatikko

Jos aurinko edes pilkahtaa pesistä eli paistaa silloin kun se käy alimmillaan juuri ennen joulua 22. ja 23. päivinä, niin kesästä tulee kaunis ja poutainen. Eevi-mummo ennusti ensi kesästä kaunista, ainakin Kymenlaaksoon. Taisi aurinko näyttäytyä Helsingissäkin noina päivinä. Kustaa Vilkunan kirja Vuotuinen ajantieto vahvisti pesäpäivien merkityksen tulevan kesän suhteen: kuivaa ja poutaa.

Mummo muisteli, miten tapaninpäivänä käytiin aina Löytyssä Hilmatädin luona. Tädin mies haki Eevin ja Sulon sekä minun äitini Vuoren kaupalta, mihin bussi jätti. Pojat jäivät useimmiten kotiin. Urho valjasti rekeen aina kaikkein vikurimman hevosen tapaninpäivän kunniaksi, tai sitten kiusallaan kun tiesi että Eevi pelkäsi hevosia. Urho oli oikea parisniekka. Osti ja myi hevosia, niin kuin isoäidinisä Vihtori. Vihtorin tavatessa lankoaan  juttu luisti niin kuin nykyään auto- tai veneharrastajien kesken.

Hevosmiehen veri pomppasi Eevin yli nuorempaan sisareen Anniin. Kerran kun Sihvolan hevonen oli irti, Vihtorin täytyi käskeä hakea Anni hätiin. Hevosmiehenä tunnettua isää pänni vietävästi kun tytär sai hevosen kiinni tuossa tuokiossa. Heinäpellolla Eevi saattoi ottaa suitsista kiinni ja taluttaa hevosta seipäänvälin matkan, mutta sen lähempää tuttavuutta hän ei mielellään hevoseen ottanut.

Vihtori ja kantakirjaori Riku

Vihtori ja kantakirjaori Riku

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Isien tarina, Päiväkirja Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s