Matkalla juurille

Liljendalin paikkeilla mieleeni nousee ajatus, että tätä samaa tietä isä on ajanut lukemattomia kertoja hankkiessaan leipää meidän perheemme pöytään. Minä sukkuloin tietä päinvastaisessa suunnassa. Kuutostietä oiottaessa tienpohja on siellä täällä siirtynyt, mutta pitäjät vilahtelevat ohi samassa järjestyksessä. Loppujen lopuksi päädymme ajamaan samalle tielle eikä suunnasta ole aina niin selvillä. Kadehdin esi-isiä, joiden elämää ei hallinnut nopea rytmi eikä levoton liikkuminen paikasta toiseen. Hetki menee ohi. Tajuan että elannon riipiminen kivisiltä peltotilkuilta on täyttänyt päivät niin monella askareella, että luonnon kauneuden ihailuun ja maailman menon tutkailuun on tuskin jäänyt luppohetkeä.

Kaasujalka keventyy Villikkalan kohdalla. Ehkä kaikki pellot eivät sittenkään olleet niin kivisiä. Joki kiemurtelee peltojen halki. Renkaat eivät edes ulvahda siltarummun päällä. Mummon kotitalo, tai se vähä mitä ehtii nähdä, vilahtaa ohi. Olkoon entisajan elämä vaikka kuinka raskasta, ihmettelen taas mihin meillä on kiire. Tervehdin tuttuja maisemia ajaessani niiden ohi. Auton cd-soittimesta vyöryy musiikki, mutta sisäinen puhe virittyy omalle murteelle ja sen laiskan laulavalle nuotille. Sen kielen olen ensimmäiseksi oppinut. Tällä kertaa mummo muisteli kuinka Elimäen peltolakeuksiin tottuneena ei aluksi tiennyt missä katseen olisi antanut levätä. Ympärillä oli vain puita, joka puolella metsää.

Juuret tulivat alun perin sattumalta töihini, kun etsin ruohoa muistuttavaa materiaalia Maa -työhön. Toisaalta niissä ei ole mitään sattumanvaraista. Kysymys mistä me tulemme? – on mielestäni avain toiseen arvoitukseen: minne me olemme menossa? Osoitan kunnioitusta esi-isille ja vanhemmille, jotka pala palalta ovat rakentaneet hyvinvointia meitä varten. Yritän välttää pateettista synkistelyä ja siksi aloitan juurityöt konkreettisten juurien kuvaamisella. Se on vähän kuin sanaleikki. Ensimmäisessä työssä jatkan samalla maalikokeiluja sekoittamalla alkydi- ja öljymaaleja. 

Tällä kertaa alkydimaali käyttäytyi odottamattomasti. Märälle maalipinnalle sumutettu lakkabensiinillä ohennettu öljymaali ikään kuin painui alkydimaalin pinnan alle. Tarkoitukseni oli että öljymaali olisi jäänyt pinnalle ja vihreä sekoittunut punaiseen, kuivuttuaan vielä halkeillut. Olin ohentanut öljymaalia todennäköisesti liikaa ja pohjamaalin täytyy antaa hiukan kuivahtaa eikä sumuttaa heti märälle maalille. Käytinkö saman valmistajan öljymaaleja kuin edellisten töiden kanssa? Sideaineet eroavat paljon riippuen valmistajasta. Kaikki täytyisi merkitä muistiin. Jo aiemmin huomasin, että eri värit sekoittuvat eri tavalla: seruleeninsinisen ja keltaisen sumutusseos teki kauniin vihreän, kun taas punainen jäi sekoittumatta kuten nyt.

Kokeiluja täytyy jatkaa, että saisin juuri odotetun lopputuloksen. Täytyy alkaa ahkerasti siivoamaan, että saan lisää pesuainepakkauksien sumutinpäitä! Pari päivää punavihreää osaa katseltuani se näyttää hyvältä. Lopputulos on yllätys, mutta ei huono. Voisin väittää, että tuollainen siitä oli tarkoituskin tulla. Kuuluvatko ensimmäinen ja toinen osa yhteen? Onko niitä vain kaksi vai ei kahta ilman kolmatta? Jokainen osa on aika pieni, leveys noin 27,5 cm ja korkeus 29,5 cm. Koska ne eivät vie paljon tilaa, maalikokeiluja voi jatkaa surutta niin kauan kuin materiaalia riittää. Juurien säikeet ovat lukemattomat.

Juuret 1 ja 2, sekatekniikka

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Oma taide, Päiväkirja Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s