Totta

Isän ilme synkistyi kun taivas vetäytyi näkymättömiin yhä tiukemmin tummenevien pilvien taakse. Ruth koversi lanttua. Odottakaa nyt pari päivää, täydenkuun aikaa. Hän sanoi sen ohimennen, kuten sanotaan kaikki itsestäänselvyydet, joita muut ihmiset eivät jostain käsittämättömästä syystä voineet noudattaa. Lanttuun koverrettu kuoppa alkoi olla riittävän suuri. Ruth puhahteli tasoittaessaan sen reunoja ja ajatteli hupsuja naapureitaan, jotka kysyivät aina sopivaa niittoaikaa tai muuta säähän liittyvää. Katsoisivat almanakkaa.

Kuopan reunat olivat tasaiset ja riittävän jyrkät ettei tervankusi roisku uunissa hautuessaan. Ruth asetti lantunpuolikkaan uuniin ja keittiöön levisi vähitellen makea haju. Ruvelle raavittujen taipeiden iho tuntui kirvelevän ja polttavan ennen kuin lanttulääke oli edes valmis. Parin päivän kuluttua sietämätön kutina helpotti. Pilvien hälvettyä taivaalta juoksin pellonlaitaa ja niitetty sänki rahisi kumisaappaiden pohjan alla lysyyn.

Traktori kaiversi maahan teräväreunaiset kuopat. Kurkistimme kuoppien reunalta pohjattomaan syvyyteen ja pohdimme kuinka pitkään pitäisi kairata, että terä putkahtaisi ulos toiselta puolelta maapalloa. Isä kulki traktorin perässä ja junttasi seipäät maahan tukkien kiinalaisilta käytävän meidän pellolle. Siellä on aivan liian paljon ja liian nälkäisiä lapsia. Muovinen rehusäkki oli painava, mutta sitä ei tarvinnut kantaa, kun se liukui sänkeä pitkin. Nappulat kolisivat säkissä melkein äänettömästi toisiaan vasten. Yksi alareikään ja toinen seipään vierelle maahan, tai kaksi, jos seipäässä oli kolme reikää. Heinänpöly tarttui niskaan ja kutitti selkää kun hiki valui pieninä noroina paidan alla.

Saunan jälkeen pappa avasi vaatekomeron oven. Tiesin jo mitä odottaa: hän ojensi juhlallisesti yhden Marianne-karkin molemmille. Pappa näytti hetken miettivän; sitten hän etsi pienen mustan nahkaisen posan ja asetti sinne yksitellen viisi markanrahaa. Pidä näistä huoli, ne on työllä ansaittu. Se oli täysin odottamatonta. Ruthin katse porautui posaan ja pappaan, mutta suli sitten vähitellen. Ehkä on jo aika. Salaa olin tyytymätön, ettei posassa ollut viiden kolikon tilalla viitosen seteliä. Ymmärsin jo toki että kolikot yhdessä muodostivat jollain salaperäisellä laskutoimituksella tuon vielä salaperäisemmän sinisen asiakirjan, jonka haltija oli kaikkivoipa niin kuin isot ihmiset. Pettymys unohtui, kun muistin, että minulla oli viisi markkaa enemmän kuin ikinä aiemmin olin omistanut.

Istumme keittiössä hiljaisuuden vallitessa. En osaa päättää, onko tämä vaivautunutta hiljaisuutta vai sellaista mukavaa hiljaisuutta, josta vain toisilleen tutut ihmiset voivat nauttia. Sama ajatus tuntuu pyörivän Eevan mielessä. Hän nostaa aina sopivan ajan kuluttua lusikan tassilta ja pyöräyttää sitä kupissaan, vaikka kahvi on varmasti jäähtynyt jo ajat sitten. Katselen hajamielisesti uunia ja mietin mitä osaa tarkalleen muurista isotädit ja isoenot ovat järsineet vitamiininpuutteessaan. Tässä täytyy olla jokin väärinymmärrys.

Juuri kun ajattelen, ettemme niin hyvin tunne toisiamme, Eeva ilahduttaa minua ehdotuksellaan katsoa puutarhaa. Ihmettelen miksi hän sitten johdattaa minut salin puolelle. Suorin reitti kasvimaallehan kulkee keittiön porstuan läpi. Sali on huomattavasti pienempi kuin muistin, tai sitten minä olen kasvanut mieheksi. Koostaan huolimatta se on avara. Kaksi takaseinää on korvattu lasilla, joka yltää lattianrajasta kattoon. Ymmärrän että tässä tarinassa kaikki on mahdollista ja ovetkin sijaitsevat missä sattuu. Puutarha avautuu lasiseinän takaa, mutta en näe muuta ovea kuin sen josta astuimme saliin.

Suuruudenhullu ukko, Ruthin sanat kaikuvat mielessä, mutta en ehdi pohtia mieleen nousseen irrallisen tokaisun merkitystä kun Eeva työntää lasisen liukuseinän sivuun. Huoneeseen tulvahtaa villiintyneen puutarhan tuoksu. Viinimarjat ja tomaatit. Myöhäisen kesän tuoksussa on aavistus syksyä. Karike rahisee jalkojen alla kun puikkelehdimme ryteikköisten puutarhapenkkien sokkelossa. Eeva napsaisee hennosta varresta yhden punaisen tomaatin ja ojentaa sen minun käteeni.

Tiedätkö, että tomaatti on tšekiksi paratiisin omena? Painan kypsää hedelmää sieraimiani vasten. No maista sitä, höhlä. Ruth ei myöskään voinut sietää kun pappa aina nuuhki vastaleikattua leivänsiivua tai lentaa. Ehkä hänellä ei ole yhtä tarkka hajuaisti kuin papalla eikä hän voinut tietää, että nenän kautta napattu maun aavistus on melkein nautinnollisempi kuin itse tuoreen leivän maku. Kirpeä ja makea maku yhtä aikaa leviää suuhun ja kutittaa kitalakea. Marketin kovat puisevat tomaatit ovat vain kalpea aavistus tästä.

Aurinko lämmittää ja tuulenvire hyväilee kasvoja. Läheinen metsikkö herää. Ruth ihmetteli, miten Hilma oli saattanut rakentaa talonsa keskelle kummitusmetsää. Äänet taisivat liittyä meidän vanhempien lasten leikkiin, hän muisti samaan hengenvetoon. Hilmalla ei ollut aavistustakaan, että haapojen arka havina oli puihin kahlehdittujen aaveiden valitusta.

Orvokki, Ulpu ja Raita ovat syöneet heinänsä jo aikaa sitten. Niiden muiden nimiä en edes muista. Nyt toukokuussa ne olisi päästetty laitumelle. Isä ja pappa virittivät piikkilangalle säkkikankaita, etteivät ne sännänneet päättömästi aitaa vasten. Mietin, että olivatko ne oikeasti niin iloisia päästessään ulos pimeän ja pitkän talven jälkeen vai kutittiko ruoho niiden herkistyneitä sorkkia. Olisikohan lanttulääke auttanut siihenkin kutinaan?

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Räiskeitä Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s