Huone ja viisisataa puntaa

Virginia Woolfin kuuluisa toteamus omasta huoneesta ja viidestäsadasta punnasta on pyörinyt mielessäni viime aikoina, kun olen päättänyt vallata tilaa omasta kodistani maalaamiselle. Pensseleiden, maalauspohjien ja maalien purkaminen esille ja pakkaaminen takaisin kaappeihin vie melkein enemmän aikaa kuin itse työskentely.

Minun täytyy heittää hyvästit neuroottiselle järjestyksenhalulleni, että saan tilaa tekemiselle. Jos välineet ovat käsillä koko ajan, niin ei tarvitse odottaa inspiraatiota tai oikeaa aikaa, että viitsii ottaa kaiken tarvittavan esille. Hakusessa on siis nyt kunnon iso työpöytä, tilaa huoneessa on ilman suuria huonekalujärjestelyitä.

Toinen ajatus on juuri päinvastainen: jättää hötkyily. Työt tulevat sitten, kun niiden aika on. Huomaan että riittävä kypsyttely tuo uusia ajatuksia ja tulkintoja. Ajattelen nyt konkreettisesti vihdoin aloittamaani ”Mitä jäljelle jää” – kokoomateosta. Työnimensä mukaisesti siihen tulee jäljelle jääneitä osia viimevuotisista töistä.

Olin alun perin ajatellut sen abstraktiksi geometristen osasten sommitelmaksi, mutta jotenkin siihen on nyt ajatuksen tasolla tunkenut tekijä mukaan siinä määrin, että tuntuu välttämättömältä kuvata se siihen konkreettisesti. Omakuvaharjoitelma oli työn ensimmäinen vaihe, vaikka tietysti tuottikin erillisen maalauksen. Jäljelle jääneiden osasten keskellä kuva saa aivan uudenlaisia merkityksiä ja on oikea taideteos.

Jäljelle jää vielä muutama vuoden 1988 kalenterilehti. Sitten se alkaa olla melko loppuun riivitty opus. Muut osat ovat, – no sen näkee sitten lopullisessa työssä! Harjoitustyö synnytti myös uusia kuvaideoita: Eevi-mummon muotokuvan maalaaminen hänen itse kutomalleen rohdinpellavalle. Kun en kumminkaan ikinä raaski käyttää sitä oikeaan tarkoitukseensa, niin maalausalustana se toisi pyyhkeen ulos senkin kätköistä ja antaisi sille uuden käyttötarkoituksen.

Omakuvaharjoitelma, sekatekniikka ja kalenterilehdet
Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Luonnospäiväkirja, Oma taide Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s