Olemisen sietämätön ykseys

Clarissa Dalloway pitää illalla kutsut. Hän valitsee kukkia ja ohjailee palvelusväkeään. Korjatessaan pukuaan illaksi, hän saa yllättävän vieraan menneisyydestä. Kaikki menneet tapahtumat ovat läsnä nykyhetkessä. Yhden päivän kuvaus seurapiirirouvasta piirtää tarkan muotokuvan rouva Dallowaystä. Clarissa kokoaa itsensä kerta toisensa jälkeen kokoisuudeksi, jonka perhe ja ympäristö tuntevat Mrs Dallowayksi.

Virginia Woolfin Mrs Dalloway sai minut näkemään Michael Cunninghamin ”Tunnit” aivan uudessa valossa. Teema ja sen variaatiot. Cunningham on pyöräyttänyt henkilöt ja heidän väliset suhteensa ympäri. Tunneissa kuljetetaan neljää eri tarinaa niin, että se ei tunnu väkinäiseltä kikkailulta. Aluksi erillisiltä tuntuvat tarinat kehräytyvät yhteen. Mrs Dallowayssä koko Lontoon väenpaljous tuntuu kuvaavan moniäänisenä kuorona Mrs Dallowayn ja hänen lähipiirinsä elämää.

Ehdottomasti täytyy lukea Tunnit uudelleen. Romaani on toki itsenäinen teos sinällään, mutta Mrs Dallowayn jälkeen sen lukeminen on varmasti uudenlainen kokemus. ”Tuntien” Clarissa on samassa puuhassa kuin Mrs Dalloway. Hän järjestää kutsuja runoilijaystävälleen Richardille, josta elämä on vähitellen erkanemassa. Molempien Clarissojen puuhakkuus kohtaa ympäristössään vastustusta. Toisaalta he ovat myös itse tietoisempia elämän ristiriitaisuuksista, kuin heidän läheisensä osaavat arvatakaan.

Kuka pelkää Virginia Woolfia! Kirjailija palastelee sosiaalisten rooliensa puukuviksi kangistamia ihmisiä niin että pahaa tekee. Tämä terävänäköisyys on samalla lohduttavaa ja kerronta laajentaa lukijan tajun. Kaikki maailman Clarissat pitävät maailman koossa pysymällä puuhakkaina ja samanlaisina päivästä toiseen. Koossapysymisen ja pitämisen hinta on se, että heitä pidetään sovinnaisina ja pinnallisina.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Virtaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s