Päre hampaissa

Samaan aikaan kun äidinäidin kotitalossa viriteltiin Villikkalan kylän ensimmäistä puhelinta, niin isänäidin kotitaloon Kangasniemen Harjunmaan kylään ei kulkenut edes kunnon tietä. Ensimmäistä kertaa kun äitini oli isän mukana tulevaa sukua tapaamassa, johti Mikkelistä Kangasniemelle vain mutkainen soratie, joka oli valmistunut 1950-luvulla. Paluumatkalla Škodan lattia lainehti vedestä. Se ei tosin johtunut tiestä, vaan rankkasateesta. Vesi tunki polkimien rei’istä auton lattialle.

Juntturin turvallisesta pihapiiristä lähdettiin silti pitkillekin matkoille. Isän äidinisä lähti 1903 rapakon taakse Kanadaan kaivostöihin ja suomalaisten savotoille. Vanha Taavetti kuitenkin palasi takaisin Juntturiin isännäksi. Muutama vuosikymmen myöhemmin tytär Rauha lähti savolaisten Ameriikkaan, Kymenlaaksoon. Juntturin pihalta lähtivät myös protestilaulajien isää, Hiski Salomaata kohti Amerikkaa kuljettaneet kiesit. Matkakaverina oli Taavin nuorempi veli Otto, joka jäi sille tielleen.

Viimeksi Kangasniemellä käydessäni kokoonnuttiin surullisissa merkeissä. Nyt isoeno Veikko täytti kunnioitettavat yhdeksänkymmentä vuotta. Veken piirteissä näki Rauha-mamman ihan elävästi. Veikon ja Rauhan vanhemmat Taavi ja Hilda olivat hartaan uskovaisia. Virren veisuu on juhliin kuuluva piirre vieläkin Juntturissa. Mummo osasi virret varmaan ulkoa, sillä hämäräsokeana hän tuskin ainakaan syksyn ja talven pimeinä iltoina näki kirjoitettua sanaa. Navetta-askaretkin hän teki palavaa pärettä hampaissaan purren.

Hilda, isä ja Rauha. Kuva on todennäköisesti vuodelta 1938.

Hilda, isä ja Rauha. Kuva on todennäköisesti vuodelta 1938.

Isä ja Juntturin kissa Tirri

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Isien tarina. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s