Sammakon kekkerit

Det är farligt att uppleva något.
Man går omkring och minns det.
Sandemose

Kaksi riuhtaisua ja hallin takana moottori lähti epävarmasti käyntiin. Pian se tavoitti tasaisen säksättävän käynnin. Antti ei kohottanut päätään kurkotellakseen ääneen suuntaan sillä hän tiesi kohta näkevänsä keltaisen vaunun kulkevan nurmen yli. Riku oli asettanut hänet lepotuoliin nauttimaan keskipäivän lämmöstä sillä aikaa kun hän niittäisi nurmen.

Aurinko lämmitti jalkapohjia niiltä kohden kun varjo ei antanut jaloille suojaa. Antti kipristeli varpaitaan nautinnollisesti. Vaikka helle oli melkein sietämätön, niin hän päätti että tätä päivää hän muistelisi viimeistään silloin kun aikaisin pimenevät illat nielaisevat loppukesällä lämmön ja valon. Hän siirsi kirjaa niin että sen varjo ei osuisi vatsalle ja katse seurasi tiukasti rivejä toistensa jälkeen, vaikka hän oli lakannut ymmärtämästä lukemaansa jo liki viisi sivua sitten.

Hän odotti, milloin leikkuri putkahtaisi takapihalta näköpiiriin. Ääni tuli liki ja loitontui taas. Lähentyvät ja loittonevat kierrokset seurasivat toisiaan ja äänen seuraaminen oli leikki, johon kirjan ymmärtäminen oli hukkunut. Antti kuvitteli mielessään pyörien kääntyvän mutkassa ja leikkurin tulevan jälleen häntä kohti.

Nyt! Ääni oli niin voimakas, että vaunun täytyi olla silmien edessä. Antti kohotti katseensa kirjasta, resuiseen rukkaseen tungettu käsi irtosi ratista ja heilautti hänelle tervehdyksensä. Jäntevä vartalo kiilteli hiestä ja käsilihakset jännittyivät niiden vääntäessä rattia kaarteessa. Etupihan nurmi lakosi palsta toisensa jälkeen.

Leikatun heinän tuore tuoksu houkutteli pienen sammakon nurmelle ja Antti varoitti sitä loikkimasta keltaisen vaunun tielle. Leikkaavat terät tekisivät siitä sammakonfilettä, ennen kuin se ehtisi huomatakaan lähestyvää hengenvaaraa. Antti nousi lepotuolilta ja koppasi sammakon käsien väliin. Hän siirsi sen takaisin lähtöpisteestä kauemmas jo leikatun nurmen puolelle ja toivoi ettei se loikkisi kovin nopeasti aiemmin valitsemaansa suuntaan.

Hän siirsi vielä lepotuolin paikkaa leikkaamattoman nurmen tieltä ja nykäisi aurinkovarjon maatapin irti ja iski sen jälleen maahan uuteen paikkaan tuolin vierelle. Kirjassa harmonikan matka jatkui Ranskasta Kanadaan ja sen omistaja joutui jatkuvasti verisiin tappeluihin ja onnettomat yritykset syöksivät perheen perikatoon. Tasainen moottorin säksätys ja aurinko tuudittivat kirjan rivien kautta toiseen maailmaan. Antti huomasi, että pienet sammakot olivat muodostaneet piirin, jossa ne tanssivat leikkurin moottorin tahtiin.

Sammakoiden piiri vaihtoi aina suuntaa vaunun kaartaessa uudelle palstaleveydelle. Sammakot hypähtivät lepotuolin käsinojalle ja istahtivat vastakkain pareittain. Ne huojuivat edestakaisin käsikynkässä ja lauloivat kaanonissa ”sammakon luona nyt kekkerit on, pöytäkin katettu kaislikkohon, kvaak-kvaak, kvaak-kvaak”. Ne toistivat lukemattoman määrän säkeistöjä sekaantumatta kaanonissa.

Antti oli lumoutunut musiikkiesityksestä. Hän ei ollut kuullut tuota laulua kolmeenkymmeneen vuoteen. Vaunu yhtyi sammakoiden kekkereihin kiertämällä kehää. Kohta pyörät eivät enää koskettaneet maata. Se nousi korkeammalle ja korkeammalle yhä pyörivällä radallaan. Sammakoiden piiri liittyi pyörteeseen ja nousi vaunun perässä korkeuksiin jatkaen kaanonin laulua. Äänet loittonivat.

Kun Antti havahtui, romaani oli painanut vatsaan ihoon punaisen viirun. Rikun tuoma mehulasi oli tyhjä. Kasvoja tuntui kiristävän. Kirjan alta paljastui valkoinen suorakaide. Antti painoi etusormella käsivarteen. Siihen jäi valkoinen läiskä pitkäksi aikaa. Hiljaisuus koski korviin. 

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Räiskeitä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s