Tanssi yli hautojen

Sukututkimuksen muistiinpanot näyttävät usein ikävystyttäviltä nimiluetteloilta syntymä- ja kuolinaikoineen. Esi-isien elämä jää miesmuistin kantamattomiin, elleivät he sitten ole hyvässä tai pahassa jollain tavoin ansioituneet, niin että tapahtumia olisi kirjattu muistiin. Kailion perheen perhelomakkeesta voi lukea, että isoäitini äiti perheen vanhimpana tyttärenä oli syntynyt vielä Tampereella. Sinne perhe oli siirtynyt Etelä-Pohjanmaalta. Nuoremmat sisarukset ovat jo syntyneet Elimäen Mustilassa, mistä Kajander-pappa sai kartanon työnjohtajan pestin 1896.

Pappa oli opiskellut maatalousoppilaitoksessa, mummon kertomusten mukaan Mustialassa. Äitini on sitä mieltä, että todennäköisempi opiskelupaikka olisi kuitenkin Isonkyrön Orisbergin maatalousoppilaitos, joka sijaitsi papan kotiseudulla. Opintojen jälkeen hän oli Mustilassa palveluksessa jo aiemmin poikamiehenä, mutta palasi vielä kihlaamaan Emma Marian Isoonkyröön. Tuolloin Jaakon sukunimi oli Kanaster. Hän muutti nimensä Kajanderiksi ja sittemmin 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen suomalaisuusmielisyyden aikana Kailioksi.

Perhelomakkeessa kiinnittää huomion se, että yhtenä vuonna kuukauden sisällä perheessä on kuollut kolme pientä lasta. Vuonna 1909 Suomessa riehui tuhka- tai tulirokkoepidemia, joka saattoi pieni lapsia hautaan siinä määrin, että moni koulu joutui sulkemaan jopa ovensa.

Perhelegenda kertoo, että isommat sisarukset olivat käyneet latotansseissa, missä he saivat pienimmille kohtalokkaaksi käyneen taudin tartunnan. Viimeisenä rokkoon menehtyi 2. maaliskuuta kolmevuotias Ruth Eevi. Kymmenen vuoden päästä siitä minun isoäitini kastettin pienen Ruthin muistoksi Eeviksi.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Isien tarina. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s