Tarkkailla ja rangaista

En kuulu kenellekään ja kuulun kaikille.
Olitte täällä ennen kuin astuitte sisään
ja jäätte tänne sittenkin kun olette poistuneet.

Katkelma Jukka Mannerkorven suomentamasta Diderot´n Jaakko Fatalistista löytyi lainauksena Carpelanin romaanin alusta. Alkuperäistä teosta en ole lukenut. Lienee syytä, koska lainaus puhuttelee minua. Tai ehkä se koskettaa vain yhdistettynä Carpelanin romaaniin.

Carpelanin tekstissä soi moniääninen ihmisen mieli. Muistot sekoittuvat nykyhetkeen. Se mitä ihmiset sanoivat vuosia sitten, on painunut mieleen. Sanat odottavat muistissa hiljaa kunnes jokin paikka tai tapahtuma heläyttää ne uudelleen ääneen.

Suuri osa töistä mitä ajattelen tai luonnostelen, ovat edelleen ajatuksia tai luonnoksia. Mille niistä olosuhteet kääntyvät sellaisiksi, että ne pulpahtavat pintaan? Hilkka kirjoitti kerran lohdutuksekseni, – ”tullee tullee, net tullee sitte ulos ko ne on kypsiä, net työt”. Viimeisin työ oli akryylimaalaus Talvimaisema. Se tupsahti maailmaan aivan odottamatta ja nopeasti.

”Tarkkailua ja rangaistusta” sen sijaan mietin pitkään. Halusin jollain tavalla osallistua syksyllä velloneeseen keskusteluun erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä. Kuitenkin siten, että sen viesti olisi kuvallinen: ei suora tai saarnaava, mutta jos se avautuu, siinä voi aistia viiltävän kivun.

Kaikki ovat tarkkailun alla. Poikkeavat yksilöt tarvitsevat erityistarkkailua ja siksi ne seivästetään nuppineulalla ja karsinoidaan omalla värillänsä merkittyyn ruutuun. Nyt työ on jo melkein puhkiselitetty. Niille jotka vielä kaipaavat määritelmiä ja niiden perusteluita: kaksi maalattua nuppineulaa ja postimerkit tekevät työstä esinekoosteen.

Tarkkailla ja rangaista. Esinekooste, akryyli kankaalle 2011.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Oma taide Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s