Mielenkuvanmuutoksia

Kuvat ja kertomukset asettuvat ympäristössä tehtyjen havaintojen rinnalle, voivat sulautua niihin, jopa korvata ne. Tämä oli lainaus Marjon väitöskirjasta, luvusta missä hän käsittelee visuaalista ajattelua ja tarkemmin mentaalikuvia (sivulla 110, ks. edellinen kirjoitus).

Muistikuvissa ja kertomuksissa on myös aukkoja; ajattelen nyt kokoomateostani, jonka keskeisenä esine-elementtinä on käkikello. Kello oli osa lapsuudenkodin näkö- ja kuulohavaintojen maailmaa. Kelloa käsitellessäni olin ihmetellyt sen takalevyssä ollutta ”liian varhaista” vuosimerkintää. Vasta äskettäin kävi selville, että kello on ostettu mummon perintörahoilla, mikä sinällään tekee siitä mielenkiintoisemman elementin aikakoneen osana, kun siten se linkittyy mummon lapsuudenkotiin.

Oikea tieto kellon alkuperästä oli toki olemassa, mutta sitä ei ollut minulla. Uuden tiedon myötä sen alkuperäinen paikka muutti mielikuvissani omasta kodistani mummolaan. Samalla tapahtui pieni muutos siinä, minkälaisena näen itse teoksen, jonka osana kello on.

Mummo antoi kellon äidilleni, kun sisareni (en siis sittenkään minä) piti siitä erityisesti. Ja nyt mieleni laukkaa jo pidemmälle, taas mielikuviin. Tiedän äitini kertomasta, että isosiskoni itki vauvana paljon ja kuvittelen nyt, että vain käkikellon katseleminen sai hänet hetkeksi unohtamaan vatsavaivansa ja hiljentyneenä keskittymään tarkkailemaan käen ilmestymistä ja katoamista.

Oman kalenterin lehtien käyttäminen osana teosta osuu naulan kantaan yhdistäessä siten minun yksityisen yhden vuoden työhön. Olin tehnyt kalenteriin lyhyitä päiväkirjamerkintöjä. Työssä yhdistyvät perheen tarinat ja omat ajatukset, konkreettisesti. Postimerkkien jana on sivujuonne, mutta voi myös edustaa ajankäyttöä. Kokoelman kerääminen ja lajitteleminen on vienyt aikaa. Nämä elementit muodostavat yhdessä kuvan, jota tietenkin voi tarkastella riippumatta kaikista näistä taustatiedoista ja tarinoista. Silti muutokset ovat kiinnostavia.

Eri katsojille teoksen osana olevat esineet merkitsevät eri asioita. Perheemme ulkopuoliselle katsojalle käkikellon osat tuovat mieleen kaikki hänen muistikuviinsa liittyvät käkikellot, äidilleni taas särjetyn kellon, joka olisi voitu vielä korjata. Koska hän on katsellut tästä nimenomaisesta kellosta aikaa, hän edelleen näkee sen käyttöesineenä eikä edustamassa jotain abstraktia ajan ideaa.

Postimerkkeilijän näkökulmasta merkit ovat pilalla. Teoksen kokoojan näkökulmasta yli kaksikymmentä vuotta nurkissa lojunut viisariton kello on saanut vihdoin käyttötarkoituksen. Samaa voi sanoa postimerkeistä, joita kukaan ei ole vuosikymmeniin lajitellut tai ihaillut, tuskin muistanut niiden olemassaoloa.

Onko esinekooste sitten kuva vai esine? Muuttuuko se kuvaksi vasta sitten kun siitä ottaa valokuvan? Ovatko esineisiin liittyvät mielikuvat voimakkaampia kuin kuviin liittyvät mielikuvat? Lopuksi hersyävä nauru kumpuaa sisältäni kun taas kuvittelen käytännöllisen isänäidin äänen: uuniin joutaa mokoma hökötys! Tai kuten Starkin rakennuspihan levymyyjä totesi, niin jollain liuottimella saisi sen haihtumaan ilmaan, puf! Jäisivät vain kellon rattaat, postimerkit ja läjä valkoista ja kultaista väripigmenttiä. Ne osoittautuivat sittenkin pysyvimmäksi, reaalimaailman (?) ilmiöksi. Kaikki muu oli mielikuvien ja muistikuvien yhdistelyä ja yhdistymistä.

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Oma taide Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s