Aukkoja tarinassa

Uusvanhojen verkkosivujeni laskeutumissivua varten leikkasin photoshopilla ensimmäisen aikakoneen kuvan oikeasta reunasta siivun, kun kuva ei mahtunut etusivun taulukkorakenteeseen. Hämmästyksekseni huomasin, että leikattu kuva näyttää sommitelmallisesti huomattavasti paremmalta! Iso kalenteriympyrä on yhtä lailla kuvassa läsnä leikattuna ja juuri sellaisena kuva näyttää dynaamisemmalta ja kiinnostavammalta.      

Kuvaa rakentaessa olin jättänyt huomioimatta, että painavan merkityksen voi saada sellainenkin kuvan elementti mikä on rajattu siitä pois. Olin liian ihastunut ideaan koko vuoden käsittävästä kalenterilehtien ympyrästä. Kirjailijat kuvailevat henkilöhahmojensa ulkomuotoa usein niukkasanaisesti. Tällöin lukijan mielikuville jää tilaa. Samaa periaatetta voi noudattaa kuvan rakentamisessa: rajaus voi korostaa kuvan ulkopuolelle jäävän hahmon merkitystä.      

Isosiskoni oli kerran lukenut äidin kanssa mummon sota-ajalta säästämiä kirjeitä. He olivat ääneen hihitelleet kirjeenvaihdossa käytetylle salakielelle: mummo sopi kirjeissä toimittavansa tädilleen jotain mistä oli sovittu, kun saisi Löytystä lähetyksen. Puhe oli tietenkin kansanhuollolta pimitetyistä maatalon tuotteista ja kaupungista saatavista vaatteista ja tarvikkeista, joita Elimäen perillä olevasta kylästä ei saattanut löytää. Kaupungin ylellisyyksiä vastaan täti toimittaisi voita tai viljaa.      

Naureskeluista suivaantuneena mummo poltti kirjeet ja pisti ne sulkeneen matka-arkun palasiksi! Perhehistorian suurimpiin kuuluva dokumenttien tuhotyö harmittaa minua erityisesti nyt, kun olen innostunut kokoamaan hiljalleen ”isien tarinaa”. Sattuman johdatuksesta äitini lainasi minulle Aino Paasosen romaanin ”Äänettömyyden toinen puoli”. Siinä kirjoittaja kiehtovasti yhdistää perheensä historian toissa- ja viime vuosisadan dramaattisiin maailmanhistorian tapahtumiin. Suomen sodanaikaisen tiedustelun päällikön ja presidentti Kallion ensimmäisen adjutantin tyttären perheen tarina toki kietoutuukin vuosisadan merkittäviin käänteisiin.      

Aladár Paasonen, Ainon isä, oli hankkinut perheen omistukseen Kivijärvessä sijaitsevan Sompansaaren. Perhe oli sodan jälkeen asunut pitkin Eurooppaa sotasyyllisyysoikeudenkäynnin pelosta ja lopulta asettui Yhdysvaltoihin. Paljon myöhemmin Aino palasi kesäisin Suomeen, kesämökkimme naapuriin kirjoittamaan perhehistoriaansa. Alkukirjoituksessa Aino Paasonen kirjoittaa, että ollakseen uskollinen henkilöhahmoilleen hänen oli luovuttava alkuperäisestä ideastaan kirjoittaa romaani fiktion muodossa. Erityisesti isoisovanhempiensa elämään pureutuessaan hänellä oli vain rajallinen määrä kirjeitä aineistona.      

Tässä valossa oman perheemme kirjedokumentaation katoaminen on harmillista. Yli puoli vuosisataa sitten käyty pienimuotoinen mustanpörssin vaihtokauppa perheen kesken tuskin saa ketään tuomitsemaan isoäitini pyrkimystä pitää kolme lasta leivässä ja vaatteissa. Eevin harkitsemattoman tuhotyön seurauksena kirjasin muistiin juuri sen tiedon, mitä hän ei olisi suonut jättää jälkipolville! Toinen mustaan pörssiin liittyvä suosikkitarina ovat vaarin sodasta tuomat venäläiset kiikarit. Kun sotasaalista ei tietenkään saanut viedä mukanaan, niin naapurien pelossa enot saivat kurkkia kiikareilla vain oven raosta. Lopulta kiikarit oli vaihdettu nekin ruokaan, kun kerran niitä ei voinut avoimesti käyttääkään.      

Aukot tarinoissa ja rajaukset kuvassa saavat kiinnostuksen heräämään. Totuus saattaa olla kuviteltua arkisempaa, mutta se mitä emme näe tai tiedä, saa silti mielen laukkaamaan.      

Mökkirantamme ruoikosta vasemmalle sijaitsevan Kivisaaren takana on toinen suurempi lehtoinen saari, Paasosten Sompansaari

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Isien tarina, Oma taide. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Aukkoja tarinassa

 1. joonas sanoo:

  Olemme olleet sompansaaressa vuokralaisina jo liki 15 vuotta, enkä voi vieläkään uskoa todeksi että Aino on kuollut. Mökki sompansaaressa on tullut tärkeäksi rauhoittumis paikaksi perheellemme ja kunnioitamme mökin historiaa ja paasosten vaiherikasta elämää.

  • Minua kiehtoi ajatus siitä, että Suomen historian merkkihenkilöiden elämään liittynyt paikka oli ollut aina näin lähellä. Heinäkuussa televisiossa esitetty dokumentti Floran ja Aladárin elämästä näytti vilahduksen saaresta. Kun olin lapsi ja Taukanniemen päähän johtava tie oli melkein kinttupolku, kuljimme mökille aina saaren ohi kesällä veneellä ja talvella hiihtäen. Vanhempieni puheista ymmärsin, että Sompansaaren mökkiläiset olivat jollain tavoin erityislaatuisia. Vasta nyt myöhemmin ymmärsin, millä tavoin. Teillä on hieno paikka vaalittavana.

   • joonas sanoo:

    Löysimme vuokrattavan mökin lehdestä ja päätimme lähteä katsomaan paikkaa. Rantaan päästyämme näimme jo hieman ränsistyneen mökin. Vuosien saatossa mökkiä remontoitiin ja nyt mökki on aivan ihana! Meidän perheessä on vanhemmat ja kuusi lasta, Aino piti lapsista! Nyt mekin kuusi lasta olemme jo aikuisia kaikki, mutta vielä me vietämme aikaa paljon mökillä! Tajusin vasta tuon dokumentin jälkeen kuinka hienoa on viettää kesiä paikassa johon aikoinaan Paasosen perhe matkusti hetkeksi ”piiloon”. Monet ihmiset ovat tietämättömiä mökin ja saaren historiasta ja on mukavaa kertoa sitä heille! Valitettavasti jotkut ihmiset eivät arvosta kaunista saarta ja järvimaisemaa.. ihmiset käyvät salaa saaressa varastamassa polttopuita ja roskaamassa ympäristöä! Keväällä saaressa oli meille tuntematon perhe koiriensa kanssa, koirat olivat vapaana ja vaikuttivat agressiivisilta, on epämiellyttävää matkustaa mökille kun laiturilla vastassa kaksi äkäistä koiraa murisemassa saaren vuokralaisille. Toivottavasti tämä ei toistu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s