Kärsimättömyyden matala veisu

Aluksi meinasin heittää vaarin koriin vaatimattomuuden, mutta tänään ajankohtaisempi kysymys on heittää koriin kärsimättömyys. Jos haluan elää hetkessä, niin silloin odotan kun kellarin kaverit ovat taas vapaita tapaamiseen. Viittaan jälleen tuohon Ollilan haastatteluun, jossa hän kertoi erään kirjailijan kutsuvan luomisen hetkeä tapaamiseksi kellarin kavereitten kanssa.

Jos aikaa tapaamiseen ei ole, tai siitä ei ole sovittu, niin ristiriita sotkee ilon muusta elämästä eikä ollenkaan auta luovan hetken tulemista. En tarkoita, että ikuisesti kannattaa jäädä odottamaan inspiraatiota: sitä voi herätellä. Mutta herättelyllekin on varattava oma aikansa, – ja tekemiselle. Lupaan olla hätääntymättä, jos ystävien ollessa vierailulla en ehdi kirjoittamaan blogia, tussaamaan uutta luonnosta tai ties minkä tavoitteen nyt olenkaan asettanut. Elämä on täynnä keskeneräisyyttä ja jos opin siinä näkemään sen kauneuden, niin alan olla jyvällä. Jos jokin loistava idea karkaa päästä, niin ei se varmaan niin loistava ollutkaan…

No niin, mikä se vaatimattomuus sitten oli? Turhassa vaatimattomuudessa alentaa itsensä ja asettuu arvostelun ulottumattomiin mitätöimällä jo valmiiksi työnsä. Jos ei voi vastaanottaa kommentteja, niin silloin vähentää mahdollisuuksiaan kehittyä. Lapsesta saakka päähän paukutettu ”tää ny on vaa tämmöst” -vähättely pilaa ilon! Voisiko kääntää hokeman päinvastaiseksi: ”olen tehnyt parhaimpien taitojeni mukaan: naattikaa!” (pöydän antimista).

Kerran luettelin ystävälleni, mitä olin vapaapäivänä tehnyt ja hän totesi, että taidat hahmottaa itsesi tekemisen kautta. Hän tarkoitti sellaista kunnon luterilaista työnryskäämistä. Tajusin äskettäin, että suurinta iloa ja tyydytystä minulle kuitenkin tuottaa oppiminen eikä sillä tarvitse olla erityistä käytännön yhteyttä. Oivaltamisen hetkenä elämän moottori hyrrää sopivilla kierroksilla ja matka taittuu kuin huomaamatta pitkän harppauksen eteenpäin.

vaarin koriin tämäkin vaiva

Hetkeen tarttuminen voi tarkoittaa myös oikean hetken kärsivällistä odottamista

Mainokset

Tietoja luovuuttakohti

Olen 50 vuotias AMK Kuvataiteilija ja järjestötyöntekijä. Blogissani kirjaan muistiin työprosessini vaiheita ja ajatuksia; haen pontta kuvataiteen parissa työskentelylle. Venäjä blogi käsittelee venäjän kieltä ja kulttuuria.
Kategoria(t): Luovuudenhoidon korit Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s